(၁) မွ်စ္သည္ အစာအိမ္၏ အစာေခ်ဖ်က္သည့္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ားကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစသည္။
(၂) မွ်စ္တြင္ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ရွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ေရာဂါမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ မွ်စ္တြင္ ပါဝင္သည့္ ပိုတက္စီယမ္မွာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ
သည္။
သည္။
(၃) မွ်စ္တြင္ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္ မ်ားစြာပါဝင္သည့္အတြက္ ဖန္းဂတ္စ္မိႈတား အာနိသင္၊ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္သည့္ အာနိသင္ႏွင့္ ကင္ဆာတား အာနိသင္တုိ႔ ရွိသည္။
(၄)မွ်စ္တြင္ ပိုက္တက္စီယမ္ပါဝင္မႈလည္း မ်ားသည့္အတြက္ ေသြးတိုးကို က်ေစသည္။ မွ်စ္တစ္ခြက္တြင္ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္သည့္ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏ၏ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနသည္ဟု သိရသည္။
(၅) မွ်စ္သည္ မေကာင္းသည့္ ကိုလက္စထေရာ အဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစ ၿပီး ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းျခင္းေၾကာင့္ အဝလြန္သူမ်ားႏွင့္ သင့္ေတာ္သည့္အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းႏိုင္သည့္အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူမ်ားစားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္ သည္။
(၆) မွ်စ္ရည္သည္ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္မ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။
(၇) မွ်စ္တြင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ အူလႈပ္ရွားမႈ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာတာရွည္ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ မွ်စ္တစ္ခြက္စားေပးရင္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္သည့္ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏကို ရရွိေစသည္။
(၈)မွ်စ္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရာသီစက္ဝန္းကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ရာသီမွန္မွန္ လာေစသည္။
(၉)မွ်စ္ကို သည္းေျခအိတ္ေဝဒနာမ်ား ေလ်ာ့က်ေစရန္ အိမ္သံုးေဆး တစ္လက္အေနျဖင့္ ယခင္က အသိျပဳ ခဲ့ၾကပါတယ္။
(၁၀)မွ်စ္ရည္ဟာ ဒဏ္ရာငယ္မ်ားကို သန္႔စင္ေစသည္။ သန္႔ရွင္းသည့္ မွ်စ္ရည္အား ဒဏ္ရာအေပၚ လိမ္းေပးပါက အနာက်က္ျမန္ေစသည္ဟု တခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ၾကသည္။
(၁၁)လိပ္ေခါင္းက ေသြးထြက္ေနျခင္း၊ ဂႏိုဆီးပူေညာင္းက်ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမ်ားအတြက္ မွ်စ္ကို စားေပးပါက သက္သာေစသည္ဟု တခ်ိဳ႕က ဆိုသည္။
က်န္းမာေရးေဆာင္းပါး
No comments:
Post a Comment