ဝိုင္နီကို အစာေခ်ဖ်က္မႈ အေထာက္အကူျပဳေစရန္ ေသာ္လည္းေကာင္း စြမ္းအင္ကုန္ဆံုးျခင္းႏွင့္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းတုိ႔အျပင္အျခားေသာနာမက်န္းျဖစ္မႈမ်ားစြာအတြက္ ကုသရန္ေသာ္လည္းေကာင္း က်န္းမာေရးႏွင့္ ဆက္စပ္ျပႆနာအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ ေသာက္သံုးရန္ က်န္းမာေရးကြၽမ္းက်င္သူမ်ားက လမ္းၫႊန္ေလ့ရွိသည္။
ျပင္သစ္ႏုိင္ငံသားမ်ား၏ ပံုမွန္အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ဝိုင္နီ လည္းပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ၎တို႔က်န္းမာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနျပဳမႈမ်ားစြာက ေဖာ္ျပသည္။ ဝိုင္နီတစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ရရွိႏုိင္မည့္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါသည္။
ဝိုင္တြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားထဲ မလိုလားအပ္သည့္အဆီမ်ားစုေဝးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ အားအေကာင္းဆံုးဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးပါဝင္သည္။ ဝိုင္နီတြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါမ်ား ကို ကာကြယ္ေပးသည့္ျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္း ပါဝင္သည္။ သို႔ေသာ္ ဝိုင္ကို အတန္အသင့္သာေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။ ဝိုင္နီကို အတန္အသင့္ ေသာက္သံုးပါက ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ HDL ကိုလက္စထေရာကို ျမႇင့္တင္ေပးသည္။
ဝိုင္နီေသာက္ျခင္းျဖင့္ သြားမ်ားပ်က္စီးမႈႏွင့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားမႈကိုကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္။ သြားဖံုးေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး သြားဖံုးေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။
ဝိုင္နီတြင္ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာအိပ္စက္ႏုိင္ရန္ အေထာက္အကူျပဳသည့္ ဟိုမုန္းလည္းပါဝင္သည္။ သို႔ေသာ္ အၿမဲတမ္းအတြက္ မဆိုလိုပါ။ အကယ္၍ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း ၾကာရွည္ပါက ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္သင့္ပါသည္။ ဝိုင္နီေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသက္ပိုရွည္ႏုိင္သည္ဟု သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ယံုၾကည္ထားသည္။ အယ္လ္ဇိုင္းမား (ဇရာႀကိဳေရာဂါ)ႏွင့္ အသိဉာဏ္ဆိုင္ရာပ်က္စီးမႈေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။
ဝိုင္နီတြင္ပါဝင္ေသာ ဇီဝျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးက ကိုယ္ကာယစြမ္း ေဆာင္ရည္ကိုတိုးတက္ေစၿပီး ႏွလံုးလုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို အားေကာင္း ေစကာ ႂကြက္သားမ်ားကို ပိုမိုသန္မာလာေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေလ့လာေတြ႕ရွိထားသည္။ သို႔ေသာ္ တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုေသာဆုိ႐ိုးစကားအတိုင္း ဝိုင္နီကို အတန္အသင့္သာေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးကြၽမ္းက်င္သူမ်ားက လမ္းၫႊန္ထားသည္။
—Ref: TOI
No comments:
Post a Comment