အစားမွား၍ အဆိပ္သင့္ခဲ့လွ်င္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းမည့္နည္းလမ္း
လူမွာအစားအေသာက္၊အေနအထိုင္က
သင့္တင့္မွ်တစြာ စားေသာက္ေနထိုင္ရပါမည္။ မိမိနွင့္မတည္႕ေသာအစားအစာ၊တက္စာမ်ား စားေသာက္မိရင္ေရာဂါေ၀ဒနာျဖစ္တတ္ပါသည္။
စားခ်င္တဲ့ စိတ္ဆႏၵကို ဦးစားေပးျပီး မတည့္ေသာ အစားအစာမစားသင့္ပါဘူး။ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့
အစားအစာေတြထဲမွာ အျခားသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပေပမယ့္ မိမိစားေသာက္မိရင္ မတည့္တဲ့အစားအစာေတြကို
အျမဲသတိထားသင့္ပါတယ္။ ငါးအသည္း၊ တညင္းသီး၊ပဲျမစ္၊မႈိတို႕ကို စားေသာက္မိရင္ျဖစ္ေစ၊မတည့္ေသာအစားအစာတို႕ကို
ေရာစပ္စားေသာက္မိရင္ျဖစ္ေစ အခန္႔မသင့္ရင္ အစာအဆိပ္သင့္တတ္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္ရင္ ဘုမၼရာဇာျမစ္နဲ႔
ဧကရာဇ္ျမစ္ဟာအေကာင္းဆံုးပါ။ ဘုမၼရာဇာျမစ္ဟာ ေသြးတိုးက်ေဆးအျဖစ္ သံုးစြဲႀကပါတယ္။ စိုးရိမ္ေႀကာင့္ႀကျခင္း၊
နွလံုးတုန္ျမန္ျခင္းတို႕နဲ႔ယွဥ္ေသာ ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရသူေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုး၊
အထူးသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္တဲ့ ေဆးျမစ္ျဖစ္ပါတယ္။ဘုမၼရာဇာျမစ္ကိုအားတိုးေဆး၊အိပ္ေဆး၊အဖ်ားျဖတ္ေဆး၊
ေလေဆးနဲ႔အဆိပ္ေျဖေဆးေတြမွာထည့္ျပီး သံုးစြဲႀကပါတယ္။
ဧကရာဇ္ျမစ္ကေတာ့ ျပဳတ္ျပီးသုပ္စားျခင္း၊
ေႀကာ္စားျခင္းျဖင့္ မီးယပ္ငုပ္ျခင္းနဲ႕ ေသြးတိုးေရာဂါ အတြက္ပါသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။အပြင့္ကိုဟင္းခ်ိဳခ်က္စားျခင္း၊အညြန္႕ကိုစားျခင္းျဖင့္
ေသြးတိုး၊ နွလံုးတုန္ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။အျမစ္ကိုဆန္ေဆးေရနဲ႕ေသြးျပီးသႀကား၊ဆားအနည္းငယ္ခတ္ျပီး
ေသာက္ေပးပါက ရင္တုန္၊ ေခါင္းမူးေပ်ာက္ေစပါတယ္။ အျမစ္စိုကို ထန္းလ်ွက္နဲ႕က်ိဳေသာက္ရင္လည္း
ခရုသင္းစြဲတဲ့ေရာဂါေပ်ာက္ပါတယ္။ အျမစ္သို႕မဟုတ္ အေခါက္ကိုေသြးျပီး လွ်ာမွာပြတ္ေပးရင္
အရက္အမူးလြန္ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းပါတယ္။ အစာစားမ်ားျပီးအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ခဲ့ရင္ ဘုမၼရာဇာျမစ္နဲ႔ဧကရာဇ္ျမစ္ကိုခ်င့္ခ်ိန္ျပီးေသြးျပီးတိုက္ေပးပါ။မိနစ္ပိုင္းအတြင္းသက္သာေပ်ာက္ကင္းပါလိမ့္မယ္။
အထက္ပါနည္းေလးေတြကိုမွတ္ထားျပီး အစာစားမွားကာ
အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ခဲ့သူမ်ားကို စာဖတ္ပရိသတ္က တစ္ဆင့္ လမ္းညႊန္ကူညီျပဳစုေပးခ်င္လို႔ ေစတနာနဲ႔ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
ေမာင္သင္းႏြယ္
(ေျမျပန္႔)
No comments:
Post a Comment